top of page
Yazarın fotoğrafıŞeyma Kılıç

Fotobiyolojik Güvenlik ve Aydınlatma Tasarımı

Göz ve ışık ölçüm cihazı
Işık Ölçümü

Fotobiyolojik Güvenlik Nedir?


Fotobiyolojik güvenlik,  ışığın biyolojik sistemler üzerinde potansiyel olarak olumsuz etkilerinin değerlendirildiği bir kavramdır. Özellikle iç ve dış mekan aydınlatma armatürlerinde kullanılan yapay ışık kaynakları, insanların cilt ve göz sağlığına zarar vermediğine dair bir takım testlerden geçmiş olmalıdır.

Işığın dalga boyu, yoğunluğu ve süresi gibi faktörler, fotobiyolojik güvenlik açısından değerlendirilir.



EN 62471 ve Aydınlatma Armatürleri


EN 62471 standardı, ultraviyole ve kızılötesi dalga boylarının cilt ve göz sağlığı üzerinde neden olabileceği tüm fotobiyoljik tehlikeleri ele alır. Bu standartta, lambaların değerlendirildiği dört risk grubu tanımlanmıştır.


Risk Grubu 0 (İstisnai Grup): Herhangi bir fotobiyolojik tehlikeye yol açmamaktadır.


Risk Grubu 1 (Düşük Risk): Bu sınıflandırma için temel felsefe, maruz kalmadaki normal davranış sınırlamalardan dolayı lambanın bir tehlike ortaya çıkarmamasıdır.


Risk Grubu 2 (Orta Risk): Bu sınıflandırma için temel felsefe, çok parlak ışık kaynaklarına olan riskten kaçınma tepkisinden veya ısıl bozulmadan dolayı lambanın bir tehlike ortaya çıkarmamasıdır.


Risk Grubu 3 (Yüksek Risk): Bu sınıflandırma için temel felsefe, ani veya kısa maruz kalma için lambanın düzenli bir tehlike ortaya çıkarabilmesidir.


Her organizmanın radyasyon dozuna verdiği biyolojik tepki farklılık gösterebilir. Tehlike düzeyini belirlemek için iki ışık kaynağını karşılaştıran bir çalışma yapılmalıdır.


Öncelikle aynı renk sıcaklığında örneğin bir numuneden diğerinden ne kadar daha fazla mavi ışık yayıldığı incelenmelidir. Bu çalışmanın sonuçları bilindikten sonra referans kaynakla karşılaştırılmalı ve sözde maruz kalma dozunun ne kadar olduğu belirlenmelidir.


Işığın dalga boyları ve frekansları
Işık Spektrumu (Kaynak: Wikipedia)

Armatürlerin Neden Olabileceği Fotobiyolojik Zararlar


Gözde Oluşabilecek Zararlar:


  • Photokeratitis (UVB ışınlarının sebep olduğu kornea iltihabı),

  • Photoconjectivitis (Konjunktivitanın göz kapaklarının iç yüzeyi ile skleranın bir kısmını örten ince zar iltihabı)

  • Katarakt,

  • Kornea yanığı, termal zarar,

  • Retina ağ yaralanmaları

İltihaplı göz
Konjuktivit

Ciltte Oluşabilecek Zararlar:

  • Kılcal tınanıklık sonucu derinin kızarması,

  • Cilt Kanseri

  • Ciltte yaşlanma,

  • Mmelanin üretimi,

  • Yanıklar,

  • Apoptoz (programlanmış hücre ölümü)


Fotobiyolojik Güvenlik ve İnsan Odaklı Aydınlatma


Günümüzde hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız LED aydınlatma armatürleri de az miktarda da olsa ultraviyole ve kızılötesi ışıma yapma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, aydınlatma armatürü seçerken, merdiven altı diye tabir edilen, herhangi bir denetim ya da test sürecinden geçmeyen armatürlerden kaçınmak çok önemlidir.


Odağında görsel konfro ve İnsan sağlığı olan aydınlatma tasarım projelerimizin teknik şartnamelerinde yer alan armatürlerin fotobiyolojik risk sınıflandırmalarını mutlaka dikkate alıyor, fotobiyolojik güvenlik testlerinden geçmiş armatürleri tercih ediyoruz.

12 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page